НПСС започва да работи по законови промени за преминаване на студентските общежития от промишлени към битови потребители

НПСС започва да работи по законови промени за преминаване на студентските общежития от промишлени към битови потребители.

Ръководството на Националното представителство на студентските съвети в Република България започва работа по предложения за промени в законодателството, с които да бъдат променени статутът на студентските общежития по отношение на потреблението на електроенергия и битови отпадъци. Това съобщиха от организацията в началото на 2024 година.

От представителството на студентите коментираха, че в момента студентските общежития се водят като промишлени потребители, а дейността им е с чисто социален характер и в тях не се извършва производство. Студентите ще настояват пред властите да бъдат променени статутите на всички студентски общежития с инициирането на законодателни промени , с които да бъдат намалени разходите за електроенергия и смет за студентите, които живеят в студентско общежитие.

Тази инициатива е във връзка с многократното увеличение на тока в последните години за промишлената консумация на електроенергия, в която спадат висшите училища и студентските общежития. В последните три години в условията на епидемична криза от НПСС многократно настояваха за ползването на компенсации за студентските общежития, за да бъдат намалени сметките на студентите. Това се наложи с оглед на високите цени за електроенергия за небитовите потребители. От организацията, обаче, още тогава коментираха, че това е временно решение. В България има студентски общежития, които заплащат в момента сметките си за ток като битови потребители, но това е след договорка със съответното електроразпределително дружество.

Нужна е национална отговорна политика по въпроса с таксуването на електроенергията за студентските общежития. Държавата трябва да се намеси и да определи жилищата, в които студентите живеят като битови, за да може да не се натоварва сметката за издръжка на студента, коментира Даниел Парушев – председател на НПСС.

Той подчерта, че усилията, които НПСС полага, за да се прокарат политики в полза на студентите, не са никак лесни и ще се разчита на подкрепа от ректорските ръководства и синдикатите.