Beyond Digital Skills – Събитие На Студентски Съвет И Клуб На Младия Програмист „Джон Атанасов“

На 25-ти Октомври в Аулата на Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”се проведе събитието Beyond Digital Skills. То се организира в сътрудничество между Студентския съвет и Клуб на младия програмист „Джон Атанасов“.

През последните десетилетия дигитализацията промени изцяло начина ни на живот и работа. Изкуственият интелект (AI), квантов компютър, анимация и менталната аритметика са само част от технологичните иновациите, които трансформират нашето ежедневие. Това ни мотивира да организираме това събитие, което да обедини водещи иновации в дигиталния свят.

Главен организатор на събитието е Борислава Желязкова, член на Студентския съвет и председател на Клуба на младия програмист „Джон Атанасов“.

Гост-лектори бяха Ивелина Узунова и Цветелина Карушкова от SmartyKids Несебър – ментална аритметика, които ни показаха различни задачи от менталната аритметика. Запознахме се и с тайните на анимацията, благодарение на Димитър Димитров от ARC Academy. Показа ни своите анимации по филма “Война”. Водеща IT фирма в света беше част от лекторския екип – Пламен Стайков и Ванина Антонова от IBM. Те ни представиха същността и работата на Квантовия компютър, чрез интересни примери. Последният ни гост беше Боти Диманов – доктор по изкуствен интелект, завършил Кеймбридж, развивал се в областта на компютърните науки и ChatGPT. Той отговори на всички въпроси на студентите за изкуствения интелект.

Преди началото на събитието ректорът на Великотърновския университет проф. д-р Димитър Димитров прие гост-лекторите на събитието заедно с представители на Студентския съвет и проведе разговор с тях относно задълбочаване на сътрудничеството.

Благодарим на всички, които помогнаха за осъществяването на това събитие!