Приключи 21-ото издание на Националните летни студентски игри „Летен университет”

С официална церемония бе закрито 21-ото издание на Националните летни студентски игри „Летен университет” в Китен. Събитието събра 40 български висши училища и повече от 600 участници. Премиерът акад. Николай Денков участва в церемонията, на която бяха наградени и отборите на висшите училища, разпределени в 12 спортни дисциплини.

Великотърновският университет „Св. св. Кирил и Методий“ взе участие със своя делегация, изпратена от Студентския съвет и водена от Милена Конова. Нашите студенти се представиха повече от достойно. Завоювано беше злато от футболния и волейболния отбор, сребро в щафетата с препятствия и бронз в плуването при жени.

„Този ден е наистина специален за нас. В рамките на тези седем дни ние направихме едно уникално мероприятие, такова каквото не се беше случвало. Шестстотин човека се обединиха в една кауза, една идея – да бъдем сплотени, да се съберем на едно място 40 висши училища и да създадем нови приятелства. Тези дни бяха изпълнени с много хубави моменти, с много спортен дух. Фактът, че днес сме тук, ме прави изключително щастлив. Студенти организират за други студенти нещо, няма как да не бъдем горди. Благодаря ви колеги“, каза по време на церемонията Даниел Парушев, председател на Националното представителство на студентските съвети.

„Вие сте пример как могат да работят една държавна институция, каквото е Министерството на образованието и науката, и една общност, каквато е Националното представителство на студентските съвети /НПСС/. Вие направихте едно малко чудо.“ С тези думи министър-председателят акад. Николай Денков се обърна към организаторите и участниците в 21-ото издание на Националните летни студентски игри „Летен университет“ в Китен.

Премиерът изрази надежда да има повече такива общности. Той подчерта, че без диалог и без взаимно разбиране няма как да получим позитивни резултати. „Всеки път, когато се видя и говоря със студенти, се чувствам зареден с енергия. Това осмисля всички усилия, които полагаме, за да направим нещо полезно за вас“, заяви пред младите хора министър-председателят.

Националните летни студентски игри „Летен университет“ е социален проект, целящ да създаде условия за изграждане на активен диалог между студентските общности на висшите училища посредством участието им в обучения, семинари, спортни и културни събития, обединявайки ги да работят заедно за развитието на масовия студентски спорт, образованието и междукултурните ценности.

Събитието се организира от Националното представителство на студентските съвети в Република България с подкрепата на Министерство на образованието и науката и Министерство на младежта и спорта, „Банка ДСК“ АД, „Студентски столове и общежития“ ЕАД, Медицински университет – София, Национална спортна академия „Васил Левски“ и със съдействието на СПОРТ ТОТО и ДЪРЖАВНА ЛОТАРИЯ на Български спортен тотализатор, за подкрепата на българските спорт и култура. Домакин на събитието е хотел „Грийн Парк Китен“.

Студентският съвет на ВТУ благодари на екипа на НПСС, който успя да създаде едно невероятно събитие изпълнено с прекрасни и незабравими мигове. Сред организаторите на събитието беше и представителят на Великотърновския университет и зам.-председател на НПСС д-р Александър Узунов.