Новото Ректорско ръководство на ВТУ положи клетва

На 13 юни във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ се проведе тържествено заседание на Академичния съвет, по време на което се състоя церемония по предаването и приемането на ректорската власт.

Церемонията в заседателната зала започна с клетва на ректора проф. д-р Димитър Й. Димитров, избран от Общото събрание на Университета на 29 май 2023 г.

След като проф. д-р Димитър Димитров се закле и облече ректорската тога, проф. Христо Бонджолов, ректор на Великотърновския университет (мандат 2015-2023 г.), му връчи тържествено символите на ректорската власт – огърлицата с образите на Светите равноапостоли – братята Кирил и Методий, ректорския жезъл, олицетворяващ ректорското достойнство и власт, пръстен печат и символичния ключ на Великотърновския университет, връчен за първи път на 14 октомври 1971 г. при обявяването му за Университет.

В края на церемонията ректорът проф. д-р Димитър Й. Димитров връчи копие на ректорския знак на проф. д-р Христо Бонджолов, подари му копие на Патронната икона на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и закачи на ревера на своя предшественик умаленото копие на ректорския знак.

Благослов за здраве и благоденствие на Великотърновския университет отправи Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий.

„Уважаеми колеги, за мен приключиха 8 години на отговорност за съдбата на толкова много хора. Положихме усилия да се справим в нелеки времена. Справихме се! На проф. Димитров искам да пожелая само успехи. Да увеличава това, което сме постигнали. Нека да бъдат по-малко грижите и повече добрите моменти. Ще се радвам да се умножават успехите на Великотърновския университет“, каза в словото си проф. Хр. Бонджолов.

„За мен да съм Ректор на Великотърновския университет е чест и задължение. Призовавам всички членове на Академичния съвет да са отговорни, да работят в името и за развитието на нашия Университет“, каза ректорът проф. Димитър Й. Димитров.

Студентският съвет пожелава успешен мандат на новото Ректорско ръководство на ВТУ!